Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

Ubuntu för en vanlig användare  · 2008-06-28 12:06   (3 komm.)


Det känns ganska utmanande att försöka introducera ett Linux-alternativ i stället för Windows (XP, Vista) till en “vanlig” datoranvändare som inte själv valt det. Som behöver en “vanlig dator” för webbsurfning, e-post och kanske chatt och liknande aktiviteter. Samt även kanske “kontorsaktiviteter” som brevskrivning med mera.

Jag testade det våren 2008 genom att installera Kubuntu (Ubuntu 8.04 ”Hardy Heron” med KDE-skrivbord) på en några år gammal laptop-dator1 för en användare som är datorvan på så sätt att datorn är ett verktyg i dagligt arbetet – alltså som för väldigt många i arbetslivet.

Jag gjorde en standardinstallation med några tillägg. Jag valde Kontact-paketet för E-post och RSS med endast Kmail och Kagregator aktiverade. Dessutom installerade jag Firefox som alternativ webbläsare (i KDE är Konqueror standard) samt Wicd för anslutning till trådlöst nätverk (se nedan) med en införskaffad adapter.2 Skype blev valet för chatt (och telefoni förstås) samt Openoffice-paketet för “kontorsaktiviteter”.3

Att jag valde Kubuntu-varianten av Ubuntu beror på att jag själv använder den. Med ett alldeles likadant system på min egen dator kan jag vara till bättre nytta för rådgivning och problemlösning (jag tror annars att ren Ubuntu hade varit ett bättre val).

Första intrycket är precis lika rörigt som med Windows då man konfronteras med en “ny” dator för första gången. Det som behövs till att börja med är en förklaring av hur de olika “knapparna” (programmenyer, ikoner och “system tray”) ska användas och till vad.

Ett problem visade sig vara att det är alldeles för lätt att “låsa upp
panelen” av misstag: Vid högerklick på panelen är förstavalet “Lås upp”, och det väljer man lätt omedvetet. Sedan är det fritt fram att paneler med mera flyttas om utan avsikt med oreda som följd. Förslag till åtgärd: En “trögare” mus kan kanske hjälpa en del?

En onödighet som också kan skapa förvirring är att kunna välja mer än ett skrivbord, eftersom det kan vara svårt att förklara och känns onödigt för en genuin MS Windows-användare! Förslag till åtgärd: Ta bort möjligheten att ha fler än ett skrivbord.

För uppkoppling till trådlöst nätverk finns ett utmärkt hjälpmedel: Wicd (Wireless interface connection daemon). Med det rätt installerat (kräver manuell insats för att autostarta vid inloggning) är det lätt att ansluta till varje nätverk som dyker upp och som man har nyckel till. Ett bekymmer dock: WEP-krypteringsnyckeln måste skrivas in med hexadecimalkod, så om man har nyckeln bara i klartext måste den först översättas. Förslag till åtgärd: Använd WPA-nyckel i stället (att tänka på när wireless-routern konfigureras).4

Källa till förargelse 1. Kmail och Akregator (för e-post respektive RSS-kanalbevakning) i Kontact-förpackning envisas med att starta med ett öppet fönster efter inloggning. Och inte bara det:

Källa till förargelse 2. Efter inloggning tar det en liten stund innan datorn är klar att använda. Om du till exempel försöker starta Firefox så snart ikonen dyker upp kan det hända att Firefox startar utan att synas (på grund av något förbiseende av någon programmerare kantänka). Sedan går det inte att starta en ny Firefox medan “den osynliga” är igång — kan förstås dödas med ksysguard, men ….

Förslag till åtgärd: Logga ut och logga in igen (i värsta fall: starta om) och vänta åtminstone på att startmelodin ska tona ut — gärna också tills alla system tray-ikonerna har kommit fram och ser ut som de brukar, vilket tillsvidare också betyder att e-postfönstret (Kmail) eller RSS-kanalfönstret (Akregator) öppnats (oftast blir din första åtgärd att stänga det).

Slutresultat: Acceptabelt alternativ till MS Windows!

__________________

1 HP Evo N800c med CPU P4 1.2 GHz, 1 GB minne, 40 GB disk och CD-brännare

2 LevelOne WPC-0300 PCMCIA för 11g-nät.

3 Jag lade till tre rader i /etc/apt/sources.list för att få med Wicd, Skype respektive Openoffice (från Canonical) i uppdateringssystemet (alla andra program finns redan där):

deb http://apt.wicd.net/ hardy extras
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
deb http://archive.canonical.com/ hardy partner

4 Från i oktober 2008 behöver Wicd ingen extra anpassning utan fungerar direkt efter installationen och WEP-nycklar behöver inte heller skrivas hexadecimalt


 
avdelning: Allmänt   ämne:  

Sjuksköterskeupproret Introduktion till Matematiken


kommentarer

 1. Av  Pierre  2008-09-23 18:03    #

  Haha! Det är med stort nöje jag snubblade in i din blogg. Gillar denna speciellt, för jag har just insett att mina tankar att försöka förstå Linux och än mindre kunna använda det kommer nog aldrig att uppnås. Nä, jag får nog vackert fortsätta specialicera mig på MS-system. Jag tror att Linux än så länge är ett OS för inbitna problemlösare med mycket tid över. Förstå vad enkelt att köpa en ny dator och allt fungerar på en gång med MS-produkter installerade.
  Har själv kört Firefox i 3 månader nu, och är faktiskt missnöjd. Du beskriver fel som uppstår även när man kör MS OS och Firefox. Inte för att IE är nåt bättre, men det är ju mera vedertaget av den stora massan publicenter. Det gör att man slipper mycket problem.

 2. Av  Tore  2008-09-23 20:41    #

  Det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu är inte detsamma som Linux! Men det är en Linux-distribution eller ett Linux-OS, ett bland hundratals.

  Det är det populäraste av dem alla just nu på grund av sin enkelhet att installera och få att fungera.

  Det vi alla väntar på är ett större utbud av datorer med till exempel Ubuntu förinstallerat och fungerande så att det tredje alternativet också blir representerat i butikerna förutom Microsoft och Apple!

  Det du skriver om Firefox, Pierre, förstår jag inte helt, vill du förklara bättre?

  Problemet med IE berör främst webbsidetillverkning, och orsaken är att IE har följt W3C-standarden ganska uselt. Men det blir bättre och bättre – nästa IE-version lär vara ganska OK.

  Ett allmänt bekymmer är (har varit) att webbsidetillverkarna inte testar/validerar sina produkter. Det som fungerar i en webbläsare fungerar inte säkert i alla. Det är (var) vanligt att bara testa med IE och att inte validera, men det arbetssättet håller förhoppningsvis på att bli allt mera ovanligt.

  Vilken webbläsare du använder är sedan en smaksak. Den allra snabbaste och bästa på många sätt är faktiskt den norska Opera – pröva den! Den finns både för MS- och Linux-OS.

 3. Av  Pierre  2008-10-22 17:19    #

  Det är väl just det som är problemet med att använda Linux, som du skriver … Det finns hundratals distrubitioner. Alltså inget för ”Svensson” att försöka förstå. Men ett förinstallerat alternativ som det är på fler och fler datorer numera är helt klart ett bra budget-alternativ.
  Det problem som jag upplever med Firefox är precis det du skriver i ”Källa till förargelse 2”. Det händer alltså även med MS OS & Firefox.


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore