Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

När XP-datorn gjorde sig oåtkomlig  · 2009-12-30 20:07


Det gick inte att logga in. Direkt vid inloggningdförsök startade utloggning, även vid försök till start i felsäkert läge och så vidare.

Först övervägdes förstås att kopiera viktiga data från C:-disken med en SystemRescueCD och ominstallera Win-XP. Som tur var ringde jag den kloke Mikael Andersson i Holmsund för att få goda råd, vilket slutade med att en långdragen ominstallation blev onödig:

Googlade efter problemet och fick genast upp ett inlägg om Windows XP Login Logout Loop, vilket så småningom ledde fram till att lösa problemet med den ”Slightly Harder Fix” som beskrivs. Man använder då en BartPE -CD som man laddar ned och bränner med hjälp av en annan dator och den Windows-installations-CD som hör till den dator som ska repareras.

Det såg ut att vara virusförstörda Registry-inställningar som omöjliggjorde inloggning, men för att ändra i Registry måste man vara inloggad eller göra det utifrån. Om man startar datorn med en BartPE -CD kan man ändra i C:-diskens Registry utifrån (dock inte helenkelt, se nedan!).

En nyckelfil vid inloggning är c:\windows\system32\userinit.exe, men det var nog inget fel på den, även om jag först bytte ut den med den som fanns i motsvarande filkatalog på CD:n.

Vidare till Registry, där ett nyckelord är ”hive” = ”registreringsdatafil”.

När man startar regedit så ser man CD-systemets Registry-innehåll. Men man kan också lägga in, editera och lägga tillbaka önskad portion från C:-diskens Registry genom att använda följande i Regedits Arkiv-meny:

Läs in registreringsdatafil = Load Hive

Ta bort registreringsdatafil = Unload Hive

med mellanliggande ändringar. Se How to edit the registry offline using BartPE boot CD? för ett exempel på hur man gör. Läs noga och förstå att ”Ta bort registreringsdatafil” egentligen betyder att kopiera tillbaka det inlästa efter editering.

I det här fallet var platsen i Registry med felaktigheter som nedan:

HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows NT/CurrentVersion/Winlogon
Namn Typ Data
Shell
REG_SZ
explorer.exe
Userinit   
REG_SZ   
c:\windows\system32\userinit.exe,

Genom att återställa explorer.exe och c:\windows\system32\userinit.exe, (kommatecknet lär vara viktigt) i stället för de konstigheter som fanns där och därefter starta om datorn som vanligt gick det att logga in igen!

Därefter vidtog en grundlig virusscanning.

Efter detta gick det inte att logga in igen till mera än en oanvändbar blank skärm. Aktivitetshanteraren visade att bara programmet ‘uhdts’ körde, helmysko. Den beskrivna Registry-ändringen fick lov att upprepas (nya tokvärden var insatta).

På grund av att viruset tydligen ändrade i Registry strax efter inloggning var man tvungen till denna ytterligare Registry-återställning. Sedan allt OK!

Förbehåll: BartPE-CD:ns senaste version är daterad 17/2 2006 och vidareutveckling saknas. Den kan användas för 32-bit Windows XP-system men inte för nyare Windows-versioner.


 
avdelning: Datorbruk   ämne:  

En kurs i webb-design Mera kurser i webbdesign


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore