Söktext
 Upp   Ned   Mittemellan 

En kurs i webb-design  · 2009-09-09 23:56


Efter att ha sysslat en del från och till med webbsidor sedan många år ville jag ta reda på var jag befann mig kompetensmässigt mätt med akademiska mått.

Därför anmälde jag mig sommaren 2009 som en av 138 deltagare i nätkursen ”CSS-baserad webbdesign” (7.5 p) vid Institutionen för informatik vid Umeå universitet. Rekommenderas!

Se även Mera kurser i webbdesign!

Kursbeskrivning
Kursen syftar till att den studerande skall utveckla grundläggande kunskaper om webbdesign med aktuella webbstandarder. Den behandlar inledningsvis historik och fundamentala idéer om www, hypertext och hypermedia då detta ger en djupare förståelse för webbdesign som aktivitet. Därefter presenteras centrala tekniker och begrepp inom webbdesign, där framförallt design och utveckling med hjälp av stilmallar (CSS) lyfts fram och förklaras.

Kursen rymmer såväl teoretiska moment som praktisk övning i framtagandet av en webbplats med hjälp av aktuella tekniker som HTML, XHTML och CSS. Kursupplägget förutsätter att den studerande har tillgång till en dator med Internetuppkoppling.

Kursstruktur
Kursen är indelad i fem separata men relaterade sektioner. Dessa sektioner är:

  1. Historik, märkspråk och centrala begrepp
  2. Grundläggande CSS
  3. Layout med CSS (boxmodellen)
  4. Positionering med CSS
  5. Projektarbete
     

Kursens examinationsuppgifter omfattade att praktiskt skriva kod (XHTML-kod och CSS-kod), spara denna kod i en eller flera filer (beroende på uppgift) samt ladda upp dem för bedömning av lärare.

Resultat
Jag fann inte uppgifterna särskilt svåra och levererade in sista projektuppgiften i mycket god tid. Efter att ha väntat i bra precis en månad på bedömning och betyg kom till slut det mycket glädjande beskedet ”En väl genomarbetad lösning som uppfyller samtliga krav för betyget VG. Bra jobbat!” (Se här!)

Mina verktyg
var en HP Evo N800c laptop årsmodell ca 2003 med Linux-operativsystemet Kubuntu 9.0.4, skrivbordsmiljön KDE 4.2.2, HTML-kodningsprogrammet Quanta+ 3.5.10 och webbläsaren Firefox 3.0. Den verktygslådan duger till det mesta inklusive smidig ftp-hantering av fjärrserver (typ webbhotell).


 
avdelning: Datorbruk   ämne:  

Avelsvärdering, tall När XP-datorn gjorde sig oåtkomlig


kommentera:

 
     
 
 
 
Upp
Om du misstänker att jag inte fått din kommentar: Skicka samma kommentar igen! Jag vill gärna visa din kommentar om den rör artikeln men har inte själv kontroll över att alla servrar fungerar... / Tore